fbpx
//Zašto živeti u zabludi

Zašto živeti u zabludi

Hajdemo pre svega da razbijemo zabludu da samo žene u zrelim godinama treba da se posvete nezi kože!

Kožu imamo svi, a to znači da ako ste muškarac i izađete napolje iz kuće i vi možete da izgorite na suncu i vi možete da imate osetljivu kožu …. Takođe pubertet sa sobom donosi problem zvani problematična koža i podjednako pogađa i dečake i devojčice. A sve češće srećemo pojavu da tek rođene bebe imaju atopijski dermatit, ekcem i osetljivu kožu. I ovo se naravno odnosi i na dečake i na devojčice.

Zato hajde da razbijemo tu predrasudu zvanu nega kože – svima nam treba! Bez obzira na pol i na godine!

E sad, tu se postavlja pitanje – koji preparat izabrati. U moru preparata što poznatih što nepoznatih proizvođača stvarno treba biti maher pa iz prve odabrati pravi!

Šta treba da znamo pre nego što krenemo u potragu za preparatom?

Svakako preporuka prijatelja ili prijateljice nam olakšava pretragu. Ali, to krije  jednu veliku zamku! Naime – prva stvar koju treba da odredite je tip vaše kože! U zavisnosti od pola, životnog doba, podneblja u kome živite, pa čak i godišnjeg doba, koža vam može biti normalna i osetljiva. Sledeća zamka, tj zabluda je ta da je osetljiva koža – suva koža! Svakako jeste, ali osetljiva koža je i koža sa rozaceom, masna koža, iritirana koža, koža sklona alergijama.

Zbunjeni ste, zar ne? Hajdemo onda korak po korak. Najjednostavniji način je da pri dobrom dnevnom svetlu stanete ispred ogledala i zagledate se u vaše lice.

  • Ako na vašem licu nema, ili ih ima u malom broju, nepravilnosti kao što su bubuljice ili miteseri,
  • Ako je bez izrazite osetljivosti ( kada se ujutru umijete i posle toga ne osećate nikakvo peckanje i zatezanje kože ),
  • Ako jedva vidite pore,
  • Ten vam je blistav i sjajan,
  • Nema tragova nakupljanja sebuma,
  • Koža je vam je nežna, meka i ujednačena

onda možemo da vam čestitamo zato što vaša koža spada u NORMALNI TIP .

Međutim, gledate se u ogledalu , ali je slika drugačija od ove prethodno pomenute. Vidite da vaš ten nema nikakvog sjaja, posle umivanja osećate peckanje, svrab i često veoma neprijatnu zategnutost kože, koža vam je pod prstima suva i ponegde čak i gruba, elastičnost joj je smanjena pa je onda povećano boranje kože – onda imate SUVI TIP kože.

Ne morate ni da se gledate u ogledalu – mučite muku sa preteranim mašćenjem kože, kada prislonite na kožu papirni ubrus ostane mastan trag, a bubuljice, mitiseri i proširene pore su redovna pojava – onda vasa koža spada u – MASNI TIP  kože.

OSETLJIVA KOŽA često bude crvena, osećaj svraba i peckanja je vrlo često prisutan.

MEŠOVITI TIP kože ima dva tipa kože na različitim zonama. Obično je T zona masna, dok je ostatak lica suv.

Sve u svemu, nema razloga za paniku. Uz pravilno čišćenje kože, izbor preparata koji odgovara vašem tipu kože i vi možete imati kožu kojom ćete biti zadovoljni.

Kada ste odredili tip kože – onda krećete u potragu za preparatom koji odgovara vašem tipu. Odmah da vam kažemo da je vrlo nezahvalno preporučivati preparate, jer može se desiti da dve osobe imaju isti tip kože, ali da im ne odgovara isti preparat! Zato je najbolje da uzmete tester ( tamo gde ga proizvođač ima ) i da ga kući, pošto očistite lice, probate.

Naravno, bitna stavka koja prethodi kupovini preparata za negu je – preparat za čišćenje kože. Ako vam je koža osetljiva na neku komponentu preparata za negu, očekujte u prvih par minuta ili najkasnije do 12 sati od nanošenja preparata neku reakciju. Ako reakcije nema – onda ste izabrali pravi preparat!

Odredili smo tip kože, probali tester i šta sad?

Pre no što kupite preparat koji odgovara vašem tipu kože – obratite pažnju na par detalja. Ako želite da maksimalno izbegnete mogućnost bilo kakve alergije na preparat – birajte medicinsku kozmetiku koja u sebi ne sadrži parabene, boje, parfeme i konzervanse . U slučaju da ne možete da izbegnete konzervans u preparatu, neka on bude u najmanjoj meri zastupljen u njemu.

Sledeći korak je – rok trajanja. Rok trajanja NEOTVORENOG preparata je onaj koji piše na preparatu ( npr. exp 09/2022 ). Međutim, kada preparat OTVORITE onda taj rok trajanja više ne važi! Obratite pažnju na pakovanju, videćete sličicu otvorene tube i broj koji tu piše ( obično je to broj 6M ili 12M ). Taj broj vam predstavlja koliko meseci je rok trajanja preparata kada se otvori i čuva u odgovarajućim uslovima koje proizvođač napomene na deklaraciji.

Pravilna upotreba preparata

Da bismo preparatu dali manevarski prostor da postigne svoj maksimum, treba ga pravilno upotrebljavati. Uvek preparat nanosite na čistu i vlažnu kožu. Blago umasirajte preparat u kožu. Pored toga što će vam preparat dospeti do dubljih slojeva, podarićete vašoj koži i masažu. Ako koristite kremu za lice – obratite pažnju na predeo oko očiju. Ne samo da je tu koža najtanja, već je i najosetljivija, tako da zaboravite grubo trljanje i razmazivanje preparata. Na taj deo se krema laganim pokretima utapkava i to od obraza ka nosu.

Ne očekujte od preparata protiv bora da će vam bore ispeglati preko noći , jer budimo realni – ni te iste bore nisu nastale preko noći.

A i na vama je da malo pripomognete i kremi i koži. Dovoljno spavajte, nemojte da boravite u zagušljivim prostorijama, štitite vašu kožu od sunca, pijte dovoljno vode, prestanite da pušite i rezultati će doći.

Par reči za kraj. Ne za kraj, već za – početak !

 

Vaš Alekderm će vašoj koži podariti preparate koji će joj vratiti elastičnost, zdravlje i lepotu.

Neka ovo bude početak našeg lepog putovanja kroz lepotu.

Vaš duh  +  Naši preparati  =  Lepota

2018-06-21T12:02:39+00:00

Ostavite komentar